Onze gereedschapskist

Om elke klus te kunnen klaren, maken wij gebruik van een groot aantal (software)tools. Op deze pagina geven we een zo compleet mogelijk overzicht met een korte uitleg, links en waardevolle tips.

GIS

Mapwindow
We zijn een groot voorstander van Open Source-programma's, en ontwikkelen zelf ook regelmatig add-ons voor dergelijke programma's. Voor GIS-bewerkingen maken wij intensief gebruik van het gratis en open sourceprogramma MapWindow van de University of Idaho.

Mapwindow is uit te breiden met zelfgeschreven plugins. Daarnaast is het mogelijk om mapwindow in zijn geheel te implementeren in eigen software, namelijk als ActiveX-component.

PcRaster
Dit is een gratis verkrijgbaar, raster-gebaseerd, GIS-programma. Wij gebruiken het af en toe om resultaten uit de SOBEK 1D-flow module ruimtelijk te interpoleren over de hoogtekaart. In PCRASTER kun je namelijk opgeven dat een cel alleen 'nat' mag worden als er een 'natte verbinding' naar een officiële waterloop is. Gaat het om een lokale depressie in het maaiveld, dan wordt de hoge waterstand in de waterloop niet naar deze lokale depressie toe geïnterpoleerd.

HYDROLOGIE

Sobek
SOBEK is in Nederland dé standaard voor hydrologische en hydraulische modelstudies. Daarnaast wordt het veel in andere landen gebruikt, waaronder Australië, Indonesie, Taiwan, Spanje etc. Het programma bevat o.a. modules voor neerslag-afvoer (lumped), 1D hydraulica, 2D hydraulica, 1D waterkwaliteit, 2D waterkwaliteit en Real Time Control. Wij zijn experts in het gebruik van SOBEK en kunnen veel beleidsvragen beantwoorden met dit gereedschap.


try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-15884032-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}