Zelf een stof toevoegen

In de waterkwaliteitsmodule van SOBEK is het mogelijk om zelf stoffen toe te voegen, zij het tot op zekere hoogte.

 1. Open het bestand SUBSTATE.SUB. Als je een actieve stof genaamd Pietje wilt toevoegen (opgelost in de waterkolom, dus niet in de waterbodem), moet je die stof hier toevoegen, bijvoorbeeld:

  substance 'Pietje' active
     description        'Pietje'
     concentration-unit '(g/m3)'
     waste-load-unit    '-'
  end-substance

  De term 'active' op de eerste regel geeft aan dat de stof transporteerbaar is met water.

 2. Op het moment dat je in de substate.sub file de stoffen heb toegevoegd moet je in Settings de proces coëfficiënten editten en saven (tab WQ processes, edit proces coefficients). Er worden dan bestanden aangemaakt voor de Sobek UI. De stoffen komen vervolgens voor bij de initiele condities en de randvoorwaarden.

EEN ALTERNATIEF:

Is het aanpassen van SUBSTANC.DWQ. Maar let op: als je de procescoëfficiënten aanpast, wordt dit bestand geüpdatet, en ben je je stoffen kwijt. De veiligste route is dus toch via SUBSTATE.SUB.
 1. Open het bestand SUBSTANC.DWQ. Als je een actieve stof genaamd Pietje wilt toevoegen (opgelost in de waterkolom, dus niet in de waterbodem), moet je allereerst de getallen in de derde rij aanpassen. Bijvoorbeeld

  van  8           2 (acht actieve stoffen en twee passieve stoffen)
  in    9           2 (negen actieve stoffen en twee passieve stoffen)

 2. Daarnaast moet je in de sectie ; active substances de betreffende stof toevoegen. Bijvoorbeeld: 9          'Pietje'     ; descr 'Pietje opgelost in water' unit '(g/m3)'

 3. Let erop dat de nummering doorloopt, ook in de sectie naar de passieve stoffen. Als zo'n sectie aanwezig is, moet de eerstvolgende stof in die sectie volgens het bovenstaande voorbeeld het nummer 10 krijgen.
LET OP: nadat je op deze manier een stof hebt toegevoegd, mag je niet langer wijzigingen aanbrengen in de Process Coefficient Library Editor, aangezien die de nieuwe stoffen rücksichtslos zal verwijderen.

Bij de global initial values for substances (SETTINGS) zul je nu je eigen stof aantreffen! De initiële concentratie kun je het beste in het user-interface opgeven. SOBEK zal dan zelf een BOUNDWQ.GLB aanmaken, waarin de initiële waarde komt te staan.

NB: SOBEK accepteert niet meer dan 100 stoffen.

try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-15884032-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}